Když si housenka myslí, že je konec - stane se z ní motýl

Chilli con carne by Kika

25. července 2014 v 17:53 | Kika |  RECEPTY
Jak by řekl můj přítel: "Máš krásnou prdelku, a úplně nejkrásnější je, když se natřásá v kuchyni" :) V dobách svého vzdoru a vášnivého boje za rovnoprávnost by už měl sbalené své kufry přede dveřmi i s pánvičkou, kterou jsem stylově dostala k svátku (na svou vlastní žádost! :) )

Ať chci nebo nechci, prostě jsem v kuchyni šťastná a velmi ráda tam experimentuju. Je to takové mé tajné království a když pak vidím, že to ostatním chutná, hřeje mě to příjemně na srdíčku.

Rozhodla jsem se vyzkoušel chilli con carne (neboli chilli s masem). Našla jsem si pár receptů a upravila to k obrazu svému.
Pro dva:
- hluboká panev
cca 500g masa (tradiční je hovězí mleté - já jsem to dělala z kuřecího a bylo to šmoulózní)
2x cibule
4x česnek
1x červená paprika
hovězí bujon
1x konzerva rajčat (cca 400g)
1x konzerva červených fazolí (cca 400g)
rajčatový protlak
cukr
koření: chilli, sladká paprika, římský kmín, majoránka, sůl, pepř, grilovací koření

+ zakysaná smetana

příloha:
rýže
malá cibule
lžička oleje
sůl


Dělala jsem tak trochu české chilli con carne, tradičně se používá mleté hovězí maso, tudíž i moje příprava byla trochu jiná. Nejprve jsem si očistila masíčko, nakrájela na drobné kousky, osolila a velmi jemně nakořenila grilovacím kořením. Maso na rozpálené panvičce osmahneme a přidáme nakrájenou cibulku, česnek, papriku a koření: cca 1 lžička chilli (doporučuju spíš menší), lžička sladké papriky, lžička římského kmínu (k dostání i v tescu) a asi 5 minut směs mícháme.

Pokud chcete tradiční, měli byste prvně osmahnout výše uvedené ingredience a teprve poté smažit mleté maso (nutné, aby se vám rozdrobilo)

Mezitím si připravte "vývar" (300ml vařící vody a v ní rozpusťte kostku hovězího bujonu), vývar vlijte do pánvičky, přidejte celou konzervu rajčat, trochu rajčatového protlaku a zbylé koření: cca půl ližčky majoránky (rozemlete v prstech), 2 lžičky cukru (někdo dává 2 čtvrečky kvalitní čokolády), trochu pepře. (kuřecí je již nasolené, pokud jste však použili mleté hovězí je třeba směs ještě pořádně na pánvičce osolit)

Nyní byste měli asi 20 minut směs dusit.

Mezitím si připravte rýži. Já ji peču, někdo vaří. Pečená je chuťově lepší, nicméně náročnější na přípravu. Do kastrolku dejte stejné množství rýže jako si normálně vaříte, napusťte vodu a přiveďte těsně k varu a odstavte. Rýži properte studenou vodou (napustím vodu do kastrolku, promnu s rýží, vypustím a opakuju dokud voda není čistá ;) ), teď přichází ta nejdůležitější část, která z vás udělá mistryni pečené rýže :-) musíte se odhadnout správný poměr vody k rýži. Mělo by jí tam být jen lehce nad rýží (spíše na úrovni, vše záleží na množství, výše hrnečku, prostě věda jako hrom!), přidejte nakrájenou na kostičky malou cibulku, lžíci oleje a sůl, přikryjte pokličkou a pečte na cca 180° 35 - 40 minut.

Vraťme se k omáčce, poté co uběhne 20 minutek, do směsi přidejte sceděné červené fazole (tip: kdesi jsem četla, že nadýmání způsobují zejména látky, které jsou již absorbované nálevem - tudíž sceďte si je pořádně ať místo večerní romantiky se nehledáte až u stropu :) ), celou směs i s fazolkama musíme ještě tak 10 minutek nechat povařit a poté nejméně 10 minut nechat odstát.

V té době již by měla být hotová rýže a můžete servírovat. Dobrou chuť a nezapomeňte na zakysanou smetanu, budete za ni vděční ;)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
TOPlist
od 29.9.2014