Když si housenka myslí, že je konec - stane se z ní motýl

Domácí hamburger se slaninou a karamelizovanou cibulkou

6. října 2013 v 13:18 | kika |  RECEPTY
Pamatuju si ten pocit, když jsem se vracela domů a s takovým zvláštním vzrušením jsem očekávala co v předsíni můj nos zavětří. Měla jsem štěstí, mamka si mohla dovolit zůstat doma a starat se o nás a tak jsem nebyla odkázána na školní ani jiné vývařovny, ale vyrůstala jsem na poctivém, opravdovém a plném jídle.

Věřili byste, že jsem za svých 24 let nikdy neokusila hamburger? Prostě za nic na světě bych Vám tu teď nedokázala popsat onu chuť. Můžu jenom předpokládat a domýšlet si...

Kdo by nemiloval dobré jídlo? A tak jsem vzala do ruky papír a tužku a přizvala si na pomoc strýčka Googla a našla jsem opravdu skvělé recepty, tak skvělé a s takovou kulinářskou vášní napsané, že jsem již po hodině stála v kuchyni s nákupem a mlela maso :) (nebyla to vůbec levná záležitost. Jeden poctivý hamburger mě vyjde na mnohem více než 30,- z MacDonaldu..


Recept na 6 hamburgerů:

cca 700 g mletého hovězího masa
sůl, pepř, 3 stroužky česneku
6 plátků másla
6 plátků čedaru
3 nakládané okruky
1/4 salátového okurku
cca 4 lžíce oleje
12 plátků anglické slaniny
6 listů od salátu
cca 2 rajčata
kremžská horčice
6 sezamových bulek

4 cibule
4 lžíce třinového cukru
6 lžic balsamikového octa


ad maso: pokud chcete ušetřit čas, výborné je i mleté maso z Ecoproductu, každopádně určitě nekupujte například naprosto libovou svíčkovou, potřebujete nějaké prorostlejší masíčko - například z krku (přední hovězí) a nebo květovou špičku (což je zadní hovězí maso a je méně prorostlejší než krk)

Protože jsem burgry dělala úplně poprvé, vytáhla jsem si mleté maso (někde jsem se dočetla, že by mělo mít pokojovou teplotu) a mezitím si přichystala cibulku (nakrájenou na plátky nechte cca 6 minutek smažit na oleji v hrníčku, po té co Vám krásně zhnědne můžete přidat cukr, nechte jej chvíli zkaramelizovat, a následně přidejte i balsamikový ocet. Přiklopte a za občasného promíchání 20 minut podusíme..)

Za tu dobu už maso určitě má výbornou teplotu, přidejte pepř a lisovaný česnek, počítejte s tím, že jakmile přidáte sůl, maso trochu pustí šťávu a bude více vláčné... Takto nakořeněné si jej rozdělíme na šest stejných dílků a vytvarujeme krásné burgery, do každého bochánku ukryjte jeden plátek másla (pokud se cítíte přidejte místo másla sýr), každý kousek pak obalte v rukách olejem.

Začneme rozehřívat troubu (150°C) a na opravdu rozpálené pánvičce osmažíme burgery z každé strany 8 minut, s olejem záleží na kvalitě vašeho "nářadí" (pokud máte opravdu nepřilnavé pánvičky vystačíte si s předchozím pokapáním masa olejem, jinak přidejte tak, aby se maso nespálilo ale neplavalo). Jakmile budete maso otáčet, dejte do trouby na plech plátky slaniny.

Jestliže máme maso usmažené, necháme bulky na cca 4 minutky rozpéct v troubě. Do trouby vložte i maso a položte na něj plátky sýra a kochejte se.. (nezapomeňte si v této době dopřihřát cibulku)

Máme hotovo a zbývá všechno krásně naaranžovat -> na bulku horčici, salát, okurky, rajče, maso, cibulka, slanina... Opláchnout obličej a zbávý se nechat unášet tou výbornou kombinací chutí!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Aliwien Aliwien | E-mail | Web | 9. října 2013 v 14:24 | Reagovat

Musím říci, že jsem dočetla do konce a slintám. Taky ráda vařím. Zdravím a přeji krásný den.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
TOPlist
od 29.9.2014